Dzień czekolady :)

 

                        

Witam Was kochani po weekendzie i dziś proponuję Wam bardzo słodki temat Wystawiony język

W "normalnych" okolicznościach dziś w przedszkolu świętowalibyśmy DZIEŃ CZEKOLADY

„Czekolada, czekolada mleczna, gorzka, biała każda jest wspaniała”.

Taki dzień ma na celu popularyzację i upowszechnienie historii czekolady oraz jej wartości zdrowotnych, a przede wszystkim kształtowanie pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia, pokazaniu konieczności zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy.

Mam dla Was i Waszych Rodziców kilka ciekawostek na ten temat oraz do wyboru kilka zadań w galerii.

Koniecznie zaśpiewajcie dziś oto tę piosenkę:

https://www.youtube.com/watch?v=H4xzx6pt6uk

 

Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie.

Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa i masło kakaowe.

Czekolada zawiera witaminy: A, E, wiele witamin z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk, i potas.

Surowcem do wyrobu ulubionego przysmaku dla dzieci i dorosłych jest ziarno kakaowe otrzymywane z osiągającego 10 metrów wysokości drzewa kakaowca. Uprawia się je na wybrzeżu Kości Słoniowej, w Brazylii, Ekwadorze, Indonezji i Malezji. Po zebraniu nasion kakaowca suszy się je, oczyszcza, pali, odtłuszcza i drobniutko mieli. Potem dodaje się tłuszcz kakaowy, cukier puder, mleko w proszku, orzechy i kawę. Cały ten proces powstania czekolady łatwiej bedzie zrozumieć i prześledzić na podstawie obrazków (galeria).

Ciekawostką jest fakt, iż dopiero w 1528 r Ferdynand Cortez przywiózł na dwór hiszpański ziarna kakaowca, które nie zrobiły pozytywnego wrażenia, a wręcz przeciwnie, smak ziarenek uważano wówczas za gorzki. Mimo to z czasem zaczęto ten smakołyk nazywać „brązowym złotem”, którym każdy mógł się rozkoszować.

Na co dzień w sklepach mamy ogromny wybór czekolad i wyrobów czekoladowych.

Chcąc dokonać dobrego wyboru powinniśmy znać ich zawartość. Największe właściwości zdrowotne mają te, które zawierają najwięcej miazgi kakaowej.

Główne rodzaje czekolad to: czekolada gorzka  zawiera od 70 do 95% miazgi kakaowej, masło kakaowe, niewiele cukru i dodatków smakowych; czekolada deserowa zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz, cukier i dodatki, także nadzienie ; czekolada mleczna zawiera do 50% miazgi kakaowej, pozostałe 50% to cukier i tłuszcz; czekolada biała zdaniem dietetyków nie powinna być nazywana czekoladą, gdyż nie zawiera miazgi kakaowej, jedynie tłuszcz kakaowy tłuszcze roślinne, aromaty i inne składniki; wyroby czekoladopodobne zawierają mniej niż 7% miazgi kakaowej.

Poznając różne rodzaje czekolad okazuje się, że ta najwłaściwsza to czekolada gorzka i chociaż najmniej słodka i smaczna to najzdrowsza.

Mam nadzieję, że dziś Rodzice pozwolą Wam na degustacje różnych rodzai czekolad i musicie pamietać, że można ją zrobić nie tylko w fabryce ale u siebie w domu takze używając takich składników jak: masło, mleko, mleko w proszku, troszkę cukru, kakao i dodać jeszcze jeden zdrowy składnik którym są orzechy.

W super dobrych humorach, bo czekolada poprawia nastrój poproście Rodziców czy na śniadanie możecie samodzielnie posmarować chlebek z nutellą i z okazji czekoladowego dnia zjeść np. na obiad pyszne naleśnikam oczywiście z czekoladą. Mrugnięcie

Tak mocno czekoladowy dzień może zdarzyć się tylko raz w roku i musicie pamiętać, że czekoladę należy jeść z umiarem.

Mam nadzieję, że Dzień Czekolady w Waszych domach będzie pyszny, słodki i niezapomniany!